Skip to content

Svenska Dagbladet slår tillbaka – och förlorar en prenumerant

10 november, 2016

Så har jag fått kicken som kolumnist i Svenska Dagbladet.

Ja, Tove Lifvendahl uttryckte det inte riktigt så – men jag vet ju vilka påtryckningar från redaktionsledningen som hon har varit utsatt för. Nippertipporna på SvD Näringsliv tycker sig ha rätt att ta heder och ära av folk – läs t ex senast Carolina Neuraths karaktärsmord på Ola Rollén – men piper i högan sky om deras egna alster kritiseras.

När jag för några månader sedan nämnde Neurath i en kommentarsrad (!) på Mats Qvibergs Facebook-sida fick jag ett telefonsamtal av en ytterst plågad Tove Lifvendahl. Hon sade det inte, men jag förstod att hon hade fått en rejäl uppsträckning av chefredaktören för att hon dristat sig till att plocka in mig som kolumnist.

När HQ Gate kommit ut, denna bok som SvD Näringsliv gör sitt yttersta för att tysta ner eftersom den innehåller komprometterande uppgifter om tidningens reportrar, fick jag något mejl med rubriken ”Vädjan”, som jag inte ens brydde mig om att läsa.
Och i dag på morgonen fick jag alltså veta att ledarsidan byter kolumnister. Så lägligt!
Jag kan inte påstå att det kom oväntat. Men nu kan jag äntligen säga upp prenumerationen.

Tidningens bästa reportrar har redan gått över till Dagens Nyheter: Anna-Lena Laurén och Mikael Holmström. Kulturdelen är lövtunn sedan tidningen gjorde sig av med sina mer seniora skribenter, även om jag uppskattar en röst som Margit Richert.
Jag kommer att sakna Tove Lifvendahls kloka texter liksom Jenny Nordberg. Två andra kolumnistfavoriter, Rolf Gustavsson och Andreas Bergh, räknar jag med att möta i andra fora.

Men jag slipper framgent att bidra till att finansiera den hyenejournalistik som har blivit SvD Näringslivs trista signum.
Jag har prenumererat på SvD i närmare tre decennier. Vanor, inte minst tidningsvanor, är svåra att bryta. Men jag har fått nog. Jag ska dock gärna återuppta prenumerationen den dag Carolina Neurath och Patricia Hedelius fått lämna tidningen. Till dess: hejdå, Svenskan! 🙂

Annonser
4 kommentarer
 1. Thomas permalink

  Pernilla Strom at en idiot.

  • Janne permalink

   Hej Thomas, om du ska beskylla någon för att vara idiot får du nog lära dig stava först.

 2. Erik permalink

  Kan inte annat än hålla med Pernilla Ström. Är mångårig prenumerant av SvD och har förvånats över tystnaden från tidningen ang HQ Gate. Har fram till nu faktiskt haft uppfattningen att det är MQ som är ytterst ansvarig för HQ kraschen men erkänner gladeligen att jag kan ha fel. Ska läsa HQ gate för att få lite nya perspektiv. När det gäller Neurath har jag från det hon började skriva i SvD varit allergiskt mot hennes artiklar och s k ”analyser” Bland det värsta är väl en av de senare om Ola Rollén. Rubriken ”40 miljoner i lön räckte tydligen inte” är han redan dömd av Neurath och orsaken är klarlagd. Några som helst fakta eller belägg för detta finns förstås inte i ”analysen”.

  • Erik, jag delar helt din iakttagelse. Hennes gräsliga artikel om Ola Rollén var för mig droppen. I dag den 24 november har hon tydligen en beskäftig artikel om Ericsson och deras ”företagskultur”. Och det finns ju en anledning till att SvD Näringsliv försöker tysta ihjäl boken HQ Gate. Däremot förstår jag inte varför övriga media så fegt har rättat in sig i ledet. Jag vet ju att det krävs enormt mycket innan en journalist är beredd att kritisera eller kritiskt granska en annan journalist; gör man så riskerar man ju själv att vid ett senare tillfälle bli granskad och råka illa ut!
   Men att en liten ohederlig journalistbimbo som Carolina Neurath kan få härja så här opåtalat fritt – hur tänker ni? Och var är det påstått kritiska Medierna i P1? Och varför har ingen intervjuat Martin Andersson och Per Håkansson eller Bengt Westerberg med anledning av Stockholms Tingsrätts avvisande av åtalet mot Mats Qviberg m fl – det är ju en juridisk knallsensation? Och varför tiger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg – eljest ständigt på tå – om rättsövergreppen i HQ-fallen eller om HQ-advokaten Christer Sandbergs osmakliga ageranden? Kan det ha något att göra med att hon är sambo med Claes Lundbladh, advokat på Roschier, som inledningsvis fick uppdraget att företräda processbolaget HQ i skadeståndsmålet mot den tidigare styrelsen?
   Det stinker. Verkligen: det stinker. Och Sverige är ett så litet och ängsligt samsupet land (utöver HQ; läs Skatteverket, läs Riksrevisionen…) I stället för att ta ett steg fram och säga: ”Tyvärr, vi hade fel, vi gjorde fel. Nu ska vi försöka ställa till rätta och dessutom se till att det inte händer framöver” försöker man tysta, mörklägga, täcka över.
   Det är verkligen beklämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: