Skip to content

Kommentar kring HQGate

12 oktober, 2016

Min gode vän Mattias Bengtsson, som kommit över ett exemplar och läste ”HQGate” i natt, fick frågan om varför man ska läsa boken och om kärnpunkterna i hans kritik mot Finansinspektionen. Så här svarar han i ett inlägg på Facebook:

 

” Min kritik har varit omfattande och berört flera nivåer. Kortfattat:

För det första anser jag att Finansinspektionens indragning av HQ Banks oktroj var sakligt obegriplig och primärt tycktes bygga på en maktpolitisk vilja att etablera att varnande exempel för den finansiella sektorn. Inte minst var indragningen absurd, då hvudägarna vidtagit de åtgärder man kan begära av en bank i sammanhanget (att byta ut ledande befattningshavare och rekapitalisera banken). Genom indragningen blev signalen från FI att det inte lönar sig för ägarna av en bank att ta ansvar om banken får problem. Och för ägare av och kunder i HQ Bank vad det FI, inte banken, som orsakade den största skadan.

För det andra anser jag FI:s hantering och svartlistning av Pernilla Ström som satt i moderbolagets styrelse, HQ AB, vara under all kritik. (Och återigen tycks hanteringen ha präglats av maktpolitik snarare än vad som gäller juridiskt i sak).

För det tredje var brottmålsprocessen mot Mats Qviberg och company en fars (undantaget var den mycket klargörande domen). Bortsett från att EBM ägnade år åt att producera en tummetott till åtal, är de inblickar från förundersökningen som HQ-Gate ger skrämmande när det gäller hur illa det står till med EBM. Till och med för mig, som är lekman på området, var det vid en genomläsning av åtalet samt relevanta lagar och regler mer eller mindre uppenbart att åklagarn inte hade något på fötterna. Trots att åklagaren uppenbarligen redan på förhand ansåg domstolen oförmögen att förstå vad saken handlade om, visade det sig dock genom rättens dom att den hade betydligt bättre koll än vad åklagaren hade. Något som också bekräftades av att åklagaren valde att inte överklaga. Tingsrättens dom pekar också på att FI:s argument för att dra in oktrojen inte var mycket att hänga i julgranen.

För det fjärde har media i allmänhet och Svenska Dagbladet i synnerhet brustit i sin kritiska granskning av relevanta myndigheter, för att i stället ägna sig åt ett karaktärsmord på Mats Qviberg. Carolina Neurath och Patricia Hedelius har en del frågor att besvara.

Därutöver handlar min kritik om de systemfel som HQ Bank-historien avslöjat. Främst är väl att Finansispektionen i dag är en verksamhet som inte hör hemma i en rättsstat. Bortsett från att det finns goda skäl att kritisera huvuddelen av de lagar och regler som i dag gäller inom finanssektorn, är FI:s roll som övervakare, åklagare och domare oacceptabel.

Som sagt – i all korthet. 

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: