Skip to content

Ett anständigt förslag…

22 mars, 2013

Jag vet inte om ni följt de senaste HQ-turerna i tidningarna. Men familjen Qviberg hade lämnat in en anmälan till Finansinspektionen eftersom det prospekt som HQ AB givit ut inför den senaste (men ingalunda sista) nyemissionen innehöll uppenbara felaktigheter. I ett brev till FI hade aktieägaren Eva Qviberg påpekat att påståendet att ”styrelsen inte känner till några överenskommelser mellan aktieägare som syftar till gemensamt inflytande över bolaget” inte stämmer. I själva verket är det grundfalskt. Sten Mörtstedts Herma Securities och Christer Sandbergs bolag CLS Fastighets AB har ju kört tandem sedan början. Stensruds Solbakken har hängt på. En siamesisk tvilling är mer självständig än Christer Sandberg från Sten Mörtstedt.

Det intressanta är att Finansinspektionen faktiskt inte prövar innehållet i prospektet i sak. FI gör en avstämning mot en checklista. Och när myndigheten blir upplyst om felaktigheter, konstaterar den bara att det är styrelsens sak att svara för innehållet.
Fast hade någon väntat sig att Eva Qviberg skulle få en fair prövning av Finansinspektionen sedan hon låtit anmäla HQ:s prospekt dit? Inte jag….

Martin Andersson på Finansinspektionen och Christer Sandberg på HQ AB har ju väldigt likartade intressen. Christer Sandberg lutar sig mot Finansinspektionen i sina försök att pressa pengar ur familjen Qviberg och revisorn KPMG. Martin Andersson å sin sida ser säkert gärna att Sandberg lyckas skandalisera alla i gamla HQ-styrelsen så att blickarna hålls borta från Finansinspektionen och de grova övertramp myndigheten själv gjort sig skyldig till i indragningen av HQ Banks tillstånd.

Att familjen Qviberg ligger kvar med ett ägande i HQ irriterar förstås (se länk till ”Realtid” här nedan). Det innebär ju att Sandberg et co inte kan göra helt och hållet som de vill utan att mötas av besvärliga frågor. Vi har ju sett hur HQ:s ordförande tankat styrelsearvoden ur ett litet processbolag värdiga börsens tiotaggare. Och vi har ju sett hur han beviljat sig höga konsultarvoden vid sidan av utan att anmäla närståendetransaktioner. Det är väl också därför han nu försöker få familjen att sälja sitt innehav.

Jag har då ett tips till Christer Sandberg och Sten Mörtstedt. Varför inte göra som förra gången – det vill säga skicka mäklaren Patrik Gransäter med ett bud hem till familjen Qviberg? Den gången handlade det visserligen – se min bloggpost ”Strunta i norrmannen!” , ursprungligen publicerad 28 maj 2012, nu ompublicerad idag – om att Qviberg skulle k ö p a Sandberg och Mörtstedts aktier för att sedan kunna likvidera HQ. Gransäters uppdrag skulle emellertid nu vara det motsatta: ett erbjudande om att familjen Qviberg skulle s ä l j a kvarvarande aktieposter i HQ.

27 kronor aktien var visst erbjudandet då. Och det skulle väl kanske kunna vara en gångbar siffra också i dag? Visserligen ligger kursen numera på mindre än en hundradel av det beloppet. Men med tanke på hur segerviss Sandberg försöker framställa sig som inför kommande processer vore det väl en smal sak att hysta upp lite av Mörtstedts stålar nu för att få mångfalt igen senare? Och man vet ju aldrig: kanske att familjen Qviberg nappar.

http://www.realtid.se/ArticlePages/201303/22/20130322093842_Realtid807/20130322093842_Realtid807.dbp.asp

Annonser
2 kommentarer
  1. Glöm inte att lägga upp dina analyser på http://www.diforum.se. Länka gärna till din blogg i dina inlägg!

  2. Ilconte permalink

    PwC startar finansiellt styelseforum. Gick av stapeln igår med bl a C Lagerstam i panelen.

    http://www.pwc.se/sv/om-oss/finansiellt-styrelseforum.jhtml

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: