Skip to content

Bondfångare söker flis

23 januari, 2013

Det är mycket uppförsbacke för nya HQ-gänget just nu… Halva det egna kapitalet förbrukat. Kontrollbalansräkning upprättad. 69 miljoner kronor spenderade på tvivelaktiga advokatutredningar. Och nu väntar ännu en nyemission, denna gång om 25 miljoner kronor att förslösa i fruktlösa  stämningar och uppblåsta styrelsearvoden.

Samtidigt har HQ-styrelsen återigen förhalat det krav på en särskild granskningsman som framställts av minoritetsaktieägarna. Redan i höstas begärde familjen Qviberg att få de minst sagt märkliga ekonomiska mellanhavandena som förevarit mellan bolaget och dess ordförande Christer Sandberg  genomlysta. Christer Sandberg hade ju låtit sin egen firma debitera HQ för påstådda konsulttjänster. Sådana så kallade närståendetransaktioner ska ovillkorligen rapporteras till marknaden. Men i stället hade de nogsamt dolts för allmänheten och småaktieägarna. Nu ställer styrelsen in den extra bolagsstämma som skulle tillsätta just en sådan granskningsman och hänvisar till den ordinarie stämman.

Det är inte första gången HQ-styrelsen under Christer Sandbergs ledning obstruerar mot andra aktieägares krav på granskning.  Sommaren 2011 meddelades t ex att nya HQ träffat en förlikningsuppgörelse med Fredrik Crafoord, den person på gamla HQ som basade över tradingen och ansvarade för den olycksaliga portföljen. Eftersom den nya HQ-styrelsen samtidigt vräkt ut stämningar över den gamla styrelsen, var det inte alldeles ointressant att få detta avtal granskat. Men den granskningsman, Ronny Henning, som sent omsider och mycket motvilligt tillsattes hade väldigt svårt att få tillgång till relevanta uppgifter.

Och nu fortsätter alltså, med kontrollbalansräkning och ytterligare nyemissioner, det ekonomiska kvacksalveriet. HQ-styrelsens agerande tar mer och mer formerna av en dokusåpa. Så kanske att man i all ödmjukhet kan få föreslå TV4 eller någon annan alert dokuproducent ett nytt TV-format: Vad sägs om  ”Bondfångare söker flis”?

 

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201301/23/20130123095923_Realtid668/20130123095923_Realtid668.dbp.asp

 

Annonser
2 kommentarer
 1. Sigge permalink

  Intressant att ett konkursbo som CSL Fastigheter AB kan få betalt för att betala ett konkursbo som HQ. Men han får ju 2,5 milj kronor som ordförande och det räcker väl inte för att fylla upp förlusterna han gjort i HQ-aktien.

  • Teckningsförbindelser och emissionsgarantier
   HQ AB har erhållit teckningsförbindelser från större aktieägare i Bolaget (Herma Securities AB, CSL Fastighets AB samt Solbakken AS), vilka har förbundit sig att teckna sina respektive andelar i nyemissionen, motsvarande cirka 10,6 MSEK. Dessa ägare har därtill utställt emissionsgarantier avseende resterade del av emissionen, motsvarande cirka 14,5 MSEK. Emissionen är därmed garanterad i sin helhet.

   Vid förra emissionen tog Christer Sandberg et co ut 3,95 procent av det garanterade beloppet i ersättning. Sten Mörtstedt såg också till att få ett undantag från budplikten för det fall hans bolag Herma Securities skulle glida över 30 procent. Förmodligen kommer detsamma att gälla för denna nyemission. Att det överbelånade CSL Fastighets AB ska garantera emissionen i HQ AB känns som dagens LOL. Men det är ju en intressant affärside; att plocka ut ersättningar för en garanti man inte har medel att fylla. Fast med en balansräkning som en schweizerost behöver han väl alla intäkter han kan komma över, Christer Sandberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: