Skip to content

Alltid sig själv närmast

9 november, 2012

En risk när man är väldigt mästrande mot andra är att fokus plötsligt vänds tillbaka mot en själv.  Som nu i fallet Christer Sandberg till exempel.  I mitt förra inlägg här på hqbloggen kommenterade jag hur HQ:s ordförande fogat en extremt pretentiös och beskäftig inledning till delårsrapporten för bolagets första nio månader.

”Alla ska kunna lita på att ett reviderat bokslut i ett börsnoterat företag, och särskilt i en bankkoncern, är riktiga och granskade på ett adekvat sätt av revisorerna.”

”Man måste kunna lita på reviderade årsredovisningar i ett börsnoterat företag (…). Det skall inte kunna finnas medvetna fel eller vilseledande uppgifter (…)”

Men hur tillförlitliga är då uppgifter som nuvarande HQ-styrelsen under Christer Sandberg lämnar ifrån sig? Att de stämningsglada advokaterna kring Sten Mörtstedt anser sig kunna fabulera fritt  kring vad som påstås ha pågått i den gamla HQ-styrelsen, det har vi ju både sett och hört.  Att EBM under sin närgranskning inte kunde finna några belägg för dessa påståenden  – trots att myndigheten har full tillgång till alla de dokument och mejlservrar och annat som nya HQ-styrelsen så hett traktar efter – avslöjar värdet av de utsagorna.

Så hur ser det då ut i nuvarande HQ:s egen årsredovisning? Och hur korrekta är de uppgifter som Christer Sandberg i egenskap av ordförande för det noterade bolaget lämnar ifrån sig i delårsrapporterna – denna information som går ut till marknaden och aktieägarna?

Tja, vi kan väl titta på vad HQ skriver om närståendetransaktioner – de förehavanden som varit mellan bolaget och bolagets befattningshavare eller styrelseledamöter. Sådana uppgifter brukar  uppfattas som centrala eftersom man inte vill hamna i en situation där en person med inflytande i bolaget utnyttjar sin position för att till exempel mjölka ur medel att fylla i egna fickor.

Så här står det på sidan 40 i den reviderade årsredovisningen för HQ AB 2011 under närståendetransaktioner avseende HQ:s styrelseordförande:

”Christer Sandberg är styrelseledamot, VD och ägare till CSL Fastighets AB som utställde teckningsförbindelse och emissionsgaranti i anledning av nyemissionen 2011. Utöver detta har inga transaktioner förekommit med bolag i koncernen.”

Och så här står det att läsa i halvårsrapporten (för verksamheten i HQ AB 1 januari – 30 juni 2012) på sidan 3:

Närståendetransaktioner
Det har inte varit några närståendetransaktioner under 2012.

Men… I den delårsrapport som lades fram nu i dagarna heter det plötsligt så här:

Närståendetransaktioner
Under 2011-2012 har HQ AB anlitat Advokatfirman Christer Sandberg för en rad ärenden. Dessa ärenden har handlagts under tiden juni 2011 till juni 2012, och är samtliga numera avslutade.

Hoppla, hoppla! Var kom dessa ärenden från? Och hur kommer det sig att dessa transaktioner inte redovisats tidigare? Skedde månne transaktionerna med Advokatfirman Christer Sandberg utan ordföranden Christer Sandbergs vetskap?  Var det någon underlydande långt ner i organisationen som kopplat in Advokatfirman Christer Sandberg och sedan glömt att meddela Christer Sandberg?
Nej, så kan det ju inte vara: det finns ju ingen underlydande långt ner i HQ-organisationen…Och det finns förresten ingen annan än Christer Sandberg att kontakta:  Advokatfirman Christer Sandberg AB  saknar nämligen anställda.

Man kan ju fråga sig vad för slags ärenden det är som Advokatfirman Christer Sandberg AB har behövt vara behjälplig med, och som inte Roschier eller Frank eller någon av alla de advokater som involverats kunnat bereda. Det gäller ju inte minst med tanke på att HQ redan förslösat 60 miljoner kronor i utredningskostnader och dessutom meddelar att man behöver mer pengar efter årsskiftet.

Men den största gåtan just nu är: Varför redovisades transaktioner mellan ordföranden i HQ och hans egen ägandes Advokatfirma inte i årsredovisningen för 2011? Dessa ärenden har ju uppenbarligen pågått ända sedan juni 2011, då Mörtstedtfalangen tog makten i HQ AB och Christer Sandberg blev ordförande i styrelsen. Och varför angavs inte dessa transaktioner i delårsrapporten för det första kvartalet 2012? Eller i halvårsrapporten 2012? Varför redovisas dessa transaktioner mellan HQ-ordföranden Christer Sandberg och Advokatfirman Christer Sandberg inte förrän nu, i november 2012? Och hur mycket pengar är det egentligen han – dolt för alla småaktieägare – har mjölkat ur bolaget?

 

Annonser
3 kommentarer
  1. Magnus Nilsson permalink

    De inledande orden får mig att tänka på att när man pekar med pekfingret på någon, så pekar de andra tre på en själv. F ö instämmer jag helt.

  2. ”Something is rotten in the state of Denmark”

  3. Mats Ensér permalink

    I kvällens SVT-sändningar gjorde man gällande att revisorerna PWC borde ha funnit det märkligt att Telia Sonera betalat ut en stor mängd pengar till ett brevlådeföretag i Gibraltar och agerat. Om bara revisorerna vore mera aktiva skulle problem i näringslivet kunna undvikas, sade man. Om revisorerna skulle uppmärksammat att HQ’s innehav i tradingportföljen var felaktikt värderade skulle ”katastrofen för kunder och konkurs kunnat undvikas.” Så gör man för att smyga in desinformation i svenska medvetanden. Men vad jag minns så förlorade ingen kund i HQ bank några pengar . Vad jag minns gick inget HQ-bolag i konkurs. Vad jag minns så förlorade mina aktier en del i värde då tradingen avvecklades med förlust. Tråkigt men acceptabelt för en aktieägare. Men jag minns tydligt att mina aktier blev nästan värdelösa då jag fick betala en uppblåst Röda-Kors-ordförandes och en måttligt begåvad Finnanspektionschefs mycket dyrbara hävdelsebehov. Det är vad jag minns. Men SVT vill tydligen att jag skall minnas något annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: