Skip to content

Wadmans vattenprov

12 september, 2012

Så har HQ:s vd Svante Wadman lämnat sitt uppdrag, fast utan att detta har rapporterats till marknaden. Han slinker ut bakvägen så att säga. Anledningen, hävdar han, är tidsbrist.

Jag anar andra bevekelsegrunder. För om det nu vore så som Wadman hävdar i sin snart herostratiskt ryktbara intervju i Realtid här för leden (se min kommentar ”Svenska Nigeriabrev” ) – dvs att det blott är en tidsfråga innan många sköna skadeståndsmiljarder kommer att regna över HQ:s aktieägare – ja i så fall borde det inte finnas någon mer lukrativ syssla att ägna sig åt.

Efter sig lämnar Wadman ett av de mer osmakligare uttalandena i detta bisarra stämnings- och ställningskrig.  Så här låter det i intervjun (Ian Hammar frågar, Wadman svarar):

”Så ni har belägg för att de som ni kräver på skadestånd har agerat brottsligt i samband med att tradingförlusterna uppstod?
– Det är åklagarna som handlägger brottmålen kring HQ. Men visst hävdar vi att de parter vi stämmer har agerat bedrägligt. Det är därför vi kräver dem på skadestånd.

Anser du att HQ:s tidigare styrelseordförande och huvudägare Mats Qviberg har agerat kriminellt?
– Ja, han är väl hjärnan bakom det som ledde till att HQ kraschade. Men hela HQ:s tidigare styrelse har väl mörkat tradingförlusterna som uppstod.
– När HQ:s verksamhet upphörde uppdagades att tradingförlusterna uppgick till över 1 miljard kronor. HQ:s dåvarande styrelse hade innan dess inte meddelat aktiemarknaden att tradingförlusterna vuxit sig så stora.

Qviberg själv säger ju att han är oskyldig?
-Ja, så brukar väl brottslingar säga.”

Svante Wadmans uttalande är osannolikt smaklöst.  Varken Qviberg eller någon annan är åtalad, prövad eller dömd. Men det hindrar inte Wadman.  Notera dock hur försåtligt Wadman använder sig av det lilla ordet ”väl”: ”han är väl hjärnan bakom…”, ”hela HQ:s tidigare styrelse har väl….”. Jag antar att det är hans försök till försäkring mot att bli stämd för förtal.

Men när det gäller Mats Qviberg tappar Wadman all försiktighet.  Angående påståendet att Qviberg säger att han är oskyldig kontrar Wadman, utan reservationer, med att ”så brukar väl brottslingar säga”.

Men om en brottsling förklarar sig oskyldig, och därigenom enligt Wadmans logik bara bekräftar sig vara skyldig,  hur ska då en oskyldig agera? Förklara sig skyldig? Eller faktiskt vidhålla att han eller hon är oskyldig för att bara mötas av Wadmans ”så brukar väl brottslingar säga”?

Damn if you do, damn if you don’t…

Wadmans bevisföring påminner om forna tiders häxprocesser. Den utpekade häxan tvingades genomgå vattenprov för att bevisa sin oskuld. Hon slängdes i ån. Flöt hon, då var hon skyldig och fiskades upp för att brännas på bål. Sjönk hon, var hon oskyldig. Så synd bara att hon hann drunkna under tiden!

Wadmans argumentation är av samma slag. Den skyldige är skyldig, den anklagade är skyldig, den oskyldige är skyldig och skulle någon stackare oförtjänt stryka med längs vägen, ja så är det sånt som händer.

Fast jag undrar hur HQ-styrelsen med avgående vd:n själva skulle klara ett av dessa vattenprov. Plums i plurret med sig, Wadman!  Jag är övertygad om att lynchjustisens egen häxmästare skulle flyta som en kork!

Annonser
One Comment
  1. Magnus Nilsson permalink

    FI eller Börsen tycks inte reagera. Fast FI kanske ligger under radarn för tillfället nu när kvittojournalistiken och excesser i Statliga verk fyller media i denna så förhärskande enfrågejounalistik. Utgifter för externa kommersiella jurister i förvaltningsrätten (har dessa tjänster som de uppenbarligen tyckt sig ha ha ett behov av i brist på egen kompetens ) Har de upphandlats enligt reglerna även om de inte gått till personalfester för etablissemanget ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: