Skip to content

Svenska Nigeriabrev

3 september, 2012

Efter en hektisk men härlig sommar full av hästar och tävlingar, är det höst och vardag igen.  Jag läste om Tillväxtverkets chefer, som utöver en väl tilltagen lön också hade tio veckors betald semester. Kanske är det lika bra så. Men jag undrar om det inte vore en samhällsekonomiskt god affär om man lät stora delar av landets advokatkår få 52 veckors betald semester.

Och därför är HQ-bloggen nu tillbaka.

I helgen begick nämligen såväl den debiteringsstinne HQ-advokaten Claes Lundblad och bolagets vd  Svante Wadman intervjuer i nätsajten Realtid. Lundblad klagade över att kompisen Berndt Berger, juristvärldens mest glappkäftade åklagare,  under sommaren lämnat EBM.  Nu blev det svårare för Lundblad att tanka information,  att förvränga i den ena mer bisarra anklagelsen efter den andra,  bevars.

Och i en häpnadsväckande intervju i Realtid kom därefter HQ:s vd med årtiondets, ja kanske århundradets aktietips.  Sannolikheten var, hävdade Svante Wadman,  mer än 90 procent att HQ inom fem år skulle komma över alla de miljarder som man stämt tidigare styrelse och revisor på. Det ni!

Mot bakgrund av att HQ-aktien värderas till ca 75 öre, och att det samlade värdet av hela HQ i så fall uppgår till bara runt 1,5 procent av alla de miljarder som Svante Wadman påstår kommer regna över HQ:s aktieägare, är det minst sagt märkligt att det inte råder tokrusning och fullt slagsmål om utestående HQ-aktier. Och än märkligare är det att inte Svante Wadman själv tankar HQ-aktier för allt vad tygen och kreditvärdigheten håller.

De flesta vd-ar är för kloka för att göra den typ av prognoser som Svante Wadman kommer med. ( Min rekommendation till alla HQ:s aktieägare är att printa ut intervjun och lägga den i kassaskåpet för framtida bruk. ) I normala fall hade en omdömesgill ordförande också tagit sin vd i örat. Men nu är detta inte ett normalt fall. I HQ svingas klubban av Sten Mörtstedts handgångne man Christer Sandberg, Sveriges mest överbetalde ordförande, som beviljar sig 1,5 Mkr i arvode i ett bolag som enbart har mer eller mindre fantasifulla stämningar som tillgång.  Pengarna är dock snart slut. HQ flaggar för att man måste ta in ännu fler miljoner redan i början av 2013 för att kunna bränna på advokat- och styrelsearvoden.  Så Christer  Sandberg har all anledning att underblåsa de rövarhistorier som HQ bygger sina stämningar på och låta sin vd fortsätta slå blå dunster i ögonen på godtrogna småsparare.

I intervjun av Ian Hammar krystar Wadman fram en och annan krokodiltår över de aktieägare som förlorat pengar i HQ. Värdet av den omtanken avslöjas emellertid av den deal som Mörtstedt-gänget försökte genomföra bakom ryggen på norske partnern Kristoffer Stensrud liksom bakom ryggen på alla övriga aktieägare (se mitt blogginlägg ”Strunta i norrmannen!” från den 28 maj i år).  Här handlade det ju bara om att fylla på Mörtstedt och Sandbergs egna plånböcker.

På frågan om han haft kontakt med några av HQ-aktieägarna framgår emellertid vilka som är hans verkliga målgrupp. Jodå, berättar Wadman. Aktieägarna ringer med jämna mellanrum:
”De är i allmänhet optimistiska eftersom det ofta är folk som blivit aktieägare i HQ på senare tid på grund av det stora skadeståndet vi kräver motparterna på.”

Det nya HQ är med andra ord inte ett bolag som värnar om de små aktieägarna i det gamla HQ. Det nya HQ är ett bolag som medvetet lockar till sig folk som vill spekulera i stämningar, men som inte begriper att deras pengar rinner ned i andra fickor.

Jag har ibland undrat vad det är för människor som svarar på illa formulerade mejl om  stora förtjänster givet att de lämnar ut lite inloggnings-koder och ställer sina privata bankkonton till förfogande.  Numera vet jag.

Och klart är att Christer Sandberg, Svante Wadman et co håller på att göra HQ-aktien till Sveriges svar på Nigeriabreven.

Läs artikeln här:

http://www.realtid.se/ArticlePages/201208/31/20120831173447_Realtid956/20120831173447_Realtid956.dbp.asp

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: