Skip to content

Uppdrag Granskning

7 juni, 2012

HQ-styrelsen bestämde sig ju i sista stund för att ställa in den stämma som skulle ha hållits den 1 juni. Nytt datum blir i stället den 29 juni. Jag har skrivit och kommenterat en del konstigheter här på bloggen inför stämman. Det har bland annat gällt de skyhöga arvoden som Christer Sandberg tänkt bevilja sig som ordförande, men även den lite märkliga inställning till sina samarbetspartners som Sandberg et co gav uttryck för när de försökte deala på Mats Qviberg sina HQ-aktier bakom ryggen på ”norrmannen” Kristoffer Stensrud.  Se mitt förra blogginlägg från den 28 maj.

Nu heter det att stämman skjuts upp för att den granskningsrapport som skulle föreläggas stämman inkommit för sent. Till saken hör dock att Sandberg och hans kompisar gjort vad de har kunnat för att sätta käppar i hjulet för granskningsmannen Ronny Henning. Han tillsattes på begäran av familjen Qviberg, som ville ha utrett dels vad HQ gjort för att undersöka möjligheterna att begära skadestånd från staten för indragningen av tillstånden för HQ Bank, dels hur den uppgörelse såg ut som träffats mellan HQ AB och Fredrik Crafoord, mannen som ju satt och handlade med den tradingportfölj som senare genererade jätteförlusterna.

Qvibergs begäran framställdes i september 2011. Stämman hölls den 11 november. Granskningsmannen tillsattes inte förrän den 1 mars, och då efter en rad av överklaganden och juridiska rundturer. Därefter har han haft svårt att få in information. Styrelsen har inte samarbetat.  Ändå skyller Christer Sandberg och nya HQ-styrelsen på granskningsmannen och på att denne inte färdigställt sin rapport i tid…

Rapporten utgör inte någon särskilt smickrande läsning för de inblandade. När det gäller HQ-styrelsens agerande visavi Finansinspektionen konstaterar Henning att HQ inte gjort många knop för att försöka tillförsäkra aktieägarna möjlighet att utverka skadestånd från staten. Å andra sidan finns, menar han, den möjligheten kvar i framtiden. Vilket tål att tänka på med Högsta Förvaltningsdomstolens beslut att inte ge HQ AB talerätt vad gäller de indragna tillstånden för HQ Bank; mer om det i kommande blogginlägg.  Det finns dock också en del konstigheter i rapporten. Så här sägs det i resonemanget kring avtalet mellan HQ och Fredrik Crafoord:

”Förlikningsavtal mellan HQ och Fredrik Crafoord undertecknades den 6 juli 2011. För HQ:s del var det den nuvarande styrelsen (Sandberg et co, min anm) som fattade beslut om förlikningen.  Tidigare styrelse hade dock förberett uppgörelsen, som den nytillträdda styrelsen i princip endast fullföljde.”

Vad jag förstår – enligt den information jag har fått – är detta direkt fel. Sandberg och nya HQ-styrelsen försöker framställa den smaklösa uppgörelsen med Crafoord som om man bara mer eller mindre exekverat ett redan fattat beslut. Det skulle alltså vara den styrelse, som tillsatts när Johan Qviberg var ordförande i valberedningen, och satt bara några veckor innan Mörtstedt tagit ägarkontrollen och kallat till extra stämma; denna styrelse skulle alltså ha förberett förlikningen med Fredrik Crafoord. Tror inte det, nej…. Uppenbarligen finns det medlemmar i denna tidigare styrelse som inte känt till att något sådant ens varit på gång.

Men nu är stämman alltså uppskjuten till den 29 juni. Jag kan tänka mig att det finns att göra: oren revisionsberättelse, jättearvoden till styrelsens ordförande, felaktigheter i granskningsrapporten, VD som hoppar av, split i styrelsen… Vem behöver såpor när verkligheten överträffar dikten?

http://www.hqab.se/files/press/hqab/hqab_granskningsrapport_20120531.pdf

 

 

Annonser
One Comment
  1. Olof permalink

    Ni är begåvade människor. Ni har fått mycket givet. Av er förväntas mycket. Det bara är så. Det är en gåva. Vårda den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: